Wat ruik je lekker!

Je parfum zegt veel over je persoonlijkheid, je karakter, je gevoelens… Om het geurtje te vinden dat écht bij jou past en je op het lijf is geschreven, moet je de geheimen van een parfum kennen…. Maar in een parfumerie vol geurwolken en blitse flacons loert keuzestress om de hoek. 

TIP 1: EEN GOEDE VOORBEREIDING IS DE SLEUTEL TOT SUCCES
Eenieder die de binnenkant van de parfumerie al eens mocht aanschouwen, kan het beamen: de keuze is op z'n zachts gezegd overdonderend. Gokken dan maar? Geen goed idee, aldus Sofie (van het boek 'Parfumwijzer'). Bij LR zitten al de parfums in kleine flacons samen in de starbox. Zo kan je rustig thuis een parfum uitkiezen die geheel bij jou past. Je kan je wel beter beperken tot 3 geuren per keer. Dat is het gemiddelde aantal dat een doorsneemens tegelijkertijd kan onderscheiden. Daarnaast is ons reukorgaan in de ochtend het sterkst omdat we in die korte tijd nog maar aan weinig verschillende geuren werden blootgesteld. In de loop van de dag verandert ook de geur daar een parfum uit 3 delen bestaat: 
 
1/ Hoofdnoten: is de eerste geur. Is kort van duur.
2/ hartnoten: komt vrij na een half uurtje aanbrengen en zal zich vermengen met de eigen lichaamsgeur, die voor iedereen uniek is. Het is niet omdat die ene parfum perfect bij uw vriend/vriendin past dat deze ook bij jou zal passen.
3/ grondnoten: komt pas na enkele uren vrij en zal bepalend zijn wat echt past bij u.
Een parfum dient men aan te brengen op een plaats waar de zon niet kan komen daar de combinatie van alcohol en zon uitslag kan veroorzaken.
 
Om na te gaan of een parfum bij u past, spuit men lichtjes aan de pols. Niet wrijven maar gewoon laten liggen en inmengen met de eigen lichaamsgeur. Door de wrijvingswarmte zullen sommige ingrediënten namelijk sneller verdampen, wat de geurindruk vervalst en je dus een vertekend beeld geeft. Men ruikt direct, daarna na een half uurtje en tot slot enkele uren later. 
 
Het is belangrijk om te onthouden dat de pH-waarde van de huid bij iedereen anders is. Daarom kan elke geurtje op iedereen anders ruiken.
 

TIP 2: HET OOG WIL OOK WAT ...MAAR DE NEUS HEEFT HET LAATSTE WOORD

Heel wat mensen laten zich tijdens het kiezen leiden door de look van het flesje. Meestal is een bepaalde parfum wel gemaakt voor een bepaald doelpubliek en zal dit matchen doch soms kan men zich echter serieus vergissen. Laat je dus niet verblinden want het is niet al goud wat blinkt. De enige manier om écht te kiezen is door de geur te ruiken. 

Vaak weerspiegelt de geur je persoonlijkheid. Dat ontdekte gerenommeerd parfumeur Jean Patout na jaren onderzoek.Een optimistisch iemand zal sneller een frisse geur kiezen terwijl een romantisch type liever bloemachtige accenten ruikt. Ga daarom op voorhand eens na wat voor persoonlijkheid je hebt. Op verschillende websites vind je bovendien tests die je vertellen wat voor parfumtype je bent.

Bij LR is er een mogelijke leidraad naar het type dat je bent. Er wordt een onderverdeling gemaakt in een lente-, zomer-, winter- en herfsttype. Op basis van huid- en haarkleur is het gamma van parfumgeuren verdeeld voor de 4 seizoenstypes:

Lentetype (type A bij LR): Je parfumkeuze is eerder bloemig, fris of citrusfris. (Grondstoffen: bloemen als jasmijn, hyacint, lelietje van dalen, … , amber, fruit, kruiden, hout, muskus).

Zomertype (type C bij LR): Je parfumkeuze is poederig, bloemig met aldehyde (zuurstofvrijmakend). (Grondstoffen: rozen, narcissen, goudsbloemen, groene jaspis, vanille).

Herfsttype (type B bij LR): Je parfumkeuze is half Oosters en elegant. (Grondstoffen: bloemig, muskusachtig, houtachtig, kruidig).

Wintertype (type D bij LR): Je parfumkeuze is zwaar en Oosters. (Grondstoffen: Muskus, amber, sandelhout, patchouli, vanille, exotische vruchten).

 

TIP 3: KIES HET JUISTE TYPE

Eau de Toilette, Eau de Parfum, Eau de Cologne, lotion... Het is niet eenvoudig om het juiste parfumtype te kiezen. Een tip: voor het dagelijkse leven kies je best voor een eau de Toilette omdat die discreter is. Hetzelfde geldt voor lotions en poeders, omdat ze je huid niet te sterk parfumeren. Wil je echter een parfum dat langer op je huid blijft, dan kies je beter voor een Eau de Parfum of een Parfum. 

Het onderscheid tussen een eau de parfum, eau de toilette, … is het percentage aan parfumolie. Dit is het duurste bestanddeel van een parfum.

Men mag het product een eau de parfum noemen vanaf 8% parfumolie. Meestal varieert dit bij andere merken tussen 8 à 15%; bij LR is dit 12 à 20%!!
Een eau de toilette is officieel vanaf 5% en meestal varieert dit tussen 5 à 8%; bij LR is dit 8 à 12%.
De firma LR is in 1985 gestart met 7 parfumgeuren die zelf ontworpen werden. In de loop der jaren zijn er talloze geuren bijgekomen maar ook weggegaan. Ook hebben talloze bekende personen hun naam verbonden aan de kwalitatieve parfums van LR. Een van de parfums (de Bruce Willis parfum) schopte het zelfs bij de beste 3 bij de Duitse parfumprijzen in 2011
 
 

TIP 4: HOE BEWAREN?

Hoe lang je een ongeopende fles parfum kan bewaren, hangt af van de samenstelling van het parfum: welke ingrediënten zitten er in? En welke kwaliteit hebben die? Waarschijnlijk zal een goedkoop parfum daardoor minder lang meegaan dan een duur parfum.

Een ongeopende fles parfum kan 4 tot 10 jaar meegaan, maar zekerheid heb je daar dus niet over.

Geopend
Op de doos of de fles kan een symbooltje staan dat aangeeft hoe lang het parfum meegaat van zodra je de fles opendoet. Dat is een tekening van een potje met een open deksel waar bijvoorbeeld 12M op staat. Dan is de fles tot 12 maanden na opening goed.
Maar ook hier kan het zijn dat het parfum langer kan bewaard worden, afhankelijk van de ingrediënten.

Hoe lang je een ongeopende fles parfum kan bewaren, hangt af van de samenstelling van het parfum: welke ingrediënten zitten er in? En welke kwaliteit hebben die? Waarschijnlijk zal een goedkoop parfum daardoor minder lang meegaan dan een duur parfum.

Een ongeopende fles parfum kan 4 tot 10 jaar meegaan, maar zekerheid heb je daar dus niet over.

Geopend
Op de doos of de fles kan een symbooltje staan dat aangeeft hoe lang het parfum meegaat van zodra je de fles opendoet. Dat is een tekening van een potje met een open deksel waar bijvoorbeeld 12M op staat. Dan is de fles tot 12 maanden na opening goed.
Maar ook hier kan het zijn dat het parfum langer kan bewaard worden, afhankelijk van de ingrediënten.
 

TIP 5: WAAR BRENG JE PARFUM AAN?

Tot slot nog een tip over het aanbrengen van parfum. Er wordt gezegd dat je je moet parfumeren waar je zou willen dat men je kust. Een parfum is namelijk een echt verleidingsmiddel.

  • Achter de oren, op de polsen, in de hals, het zijn terecht de bekendste hotspots voor parfum: op deze warme plekken komt een geur het best tot z’n recht.
  • Maar je lichaam telt nog meer van zulke hotspots: breng ook eens een parfum aan in je armplooien, je knieholtes of de huid tussen je borsten. Of in je navel, daar is je huid niet alleen warmer, de vorm van je navel zorgt er volgens experts ook voor dat je geur langer bewaart. Belangrijk detail: hier parfum aanbrengen heeft natuurlijk vooral zin als je huid niet verborgen blijft onder dikke lagen kleding.
  • Als je lang haar hebt, kan je je favoriete geur in je haar verstuiven, rechtstreeks of door wat op je borstel of kam te sprayen. Voor eigenaars van fragiel haar hebben cosmeticahuizen zelfs speciale haarparfums ontwikkeld die je lokken minder uitdrogen.
  • Het is opletten geblazen met kledij en accessoires! Op delicate stoffen en zelfs juwelen kan parfum lelijke sporen achterlaten.
  • Maar heb je een sjaal die tegen een stootje kan? Spray er wat parfum op. Telkens je je sjaal omslaat, verspreidt de geur zich subtiel rondom je. Heerlijk!

Is er van jouw heerlijk vleugje parfum ook maar weinig meer te bespeuren zodra je de deur uitstapt en de wind trotseert? Dankzij dit eenvoudige trucje blijft jouw favoriete geur heel de dag zitten.

Wat heb je nodig?
Je favoriete parfum en geurvrije vaseline.

Hoe ga je aan de slag?
Neem je potje vaseline en smeer een kleine hoeveelheid op je polsen en hals – en andere plekjes waar je graag parfum spuit. Verstuif nu je parfum op die plekjes et voilà!

Waarom werkt het?
De hydraterende eigenschappen van vaseline werken als een soort primer voor je parfum waardoor het beter aan je huid hecht en dus veel langer blijft zitten.

Let wel op: parfum moet subtiel blijven. Twee tot drie spuitjes is voldoende om een hele dag lekker te ruiken. Zelf ruik je zelden je eigen parfumgeur omdat ons neusorgaan deze geur kent en vertrouwt.

Bronnen:

- nina;

- inspecteur (radio 2);

- Goed gevoel (mei 2017);

- We women België.