Dit vertellen je nagels over jouw gezondheid

MOOI 19 augustus 2016 door De Redactie
Jouw nagels zijn een weerspiegeling van je gezondheid. Maar wat vertellen ze je precies?! Doe de nagel checkup.

Witte vlekken

Wat: lichtje puntjes of vlekken op je nagels wijzen niet op een tekort aan een bepaalde voedingsstof, maar op kleine holtes tussen de hoornlaag en het roze nagelbed. Ze ontstaan door kwetsuurtjes aan de nagelwortel, vaak door kleine schokjes bij de manicure. De nagelwortel is daar erg gevoelig voor.

Weg: de vlekjes verdwijnen vanzelf, ze groeien uit. Net voor een manicure kun je ook je nagels inwrijven met olijfolie. Oefen liever niet te veel druk uit op je nagels en zorg ervoor dat je jouw handen manicuurt met zachte bewegingen. 

Fijne verticale groeven

Wat: als die fijne groeven er altijd al waren, zijn ze waarschijnlijk aangeboren en hoef je je nergens zorgen om te maken. Bij de meeste mensen ontstaan er gewoon groeven bij het ouder worden en wijzen ze dus niet op een ziekte. Een te lage vochtigheidsgraag kan er ook wel iets mee te maken hebben.

Weg: drink voldoende water (minstens 1 tot 2 liter per dag), dan wordt de hoornlaag van je nagels normaal al vanzelf gladder. Daarnaast kun je je nagels ook gladder en glanzender maken door ze te polijsten met speciale polijstvijltjes.

Diepe verticale groeven

Wat: vaak liggen onschuldige beschadigingen van de nagelwortel aan de basis van diepe groeven in je nagels. Soms kunnen ook orgaanproblemen de oorzaak zijn: diepe groeven kúnnen een teken zijn van een slechte doorbloeding van de nagelbasis, maar het kan ook gaan om artritis of psoriasis.

Weg: bescherm je nagels door handschoenen te dragen bij klussen die veel van je handen vragen. Smeer ze ook regelmatig in met een crème. Als de diepe groeven maar niet verdwijnen, vraag je best je huisarts om raad.

Holle nagels

Wat: als je nagelbeeld in de vingertop lijkt weg te zakken, alsof er een lepel in gedrukt staat, ligt dat meestal een verzachte hoornlaag. Heel vaak is de oorzaak intensief gebruik van schoonmaakmiddelen of agressieve stoffen. Als er geen externe factoren of erfelijke aandoeningen aan de basis liggen, kan ook een ijzertekort, schildklierprobleem of bloedarmoede een rol spelen.

Weg: smeer je handen en nagels na elke wasbeurt goed in met een crème en geef ze regelmatig een versterkende massage met olijfolie. Draag handschoenen bij huis- en tuinklussen en let op je voeding. Als je nagels na een tijd niet vanzelf herstellen, raadpleeg dan de huidarts.

Bolle nagels

Wat: had je als kind al bolle nagels, dan hoef je je geen zorgen te maken als de ronding nog wat meer uitgesproken wordt naarmate je ouder wordt. Dan is het een aangeboren kenmerk. Als je nageltop plots opvallend verbreedt of als de vorm van je nagels bij een of meer vingers verandert, kan dat een teken van lichamelijke problemen of erfelijke aandoeningen zoals hartkwalen, longemfyseem, astma, levercirrose, verwijding van de bloedvaten of een chronisch gebrek aan zuurstof.

Weg: laat even checken bij een internist als je het gevoel hebt dat er meer aan de hand is.

Broze nagels

Wat: bevatten je nagels te weinig vet en vocht, dan worden ze breekbaar. Dat gebeurt onder andere door heel vaak je handen te wassen, door contact met agressieve poetsmiddelen of door nagellakremover met een hoog acetongehalte te gebruiken. Broze nagels kunnen ook een gevolg zijn van hormoonschommelingen, schildklierproblemen, diabetes, eczeem of psoriasis.

Weg: verzorg je nagels goed gedurende vier weken. Draag handschoenen bij huis- en tuinklussen, was je handen minder vaak met ontvettende zeep en smeer ze na elke wasbeurt goed in met een crème. Masseer je nagels tot slot één keer per dag met olijfolie. Verbetert de kwaliteit van je nagels niet, maak dan een afspraak met een internist.

Verkleuringen

Wat: als je rookt, zijn gele vlekken aan de vingers en nagels niet ongewoon. Maar ook je nagels lakken zonder beschermende basislaag, kan ze gelig laten verkleuren.

Weg: nicotineverkleuringen kun je met citroen- of azijnwater wegboenen. Gun je nagels regelmatig een paar lakvrije dagen. Blijft de verkleuring hardnekkig aanhouden, laat het dan even nakijken bij je huisarts of eventueel een internist. Heel soms kunnen lever- of longproblemen aan de basis van de verkleuring liggen.

 

Diepe dwarslijnen

Wat: kwetsuurtjes aan de nagelwortel leiden soms tot dwarslijnen. Infecties zoals maagdarmproblemen, griep en mazelen of een verstoorde stofwisseling kunnen ook horizontale lijnen veroorzaken. Heel soms kunnen dwarslijnen wijzen op een leverontsteking (geelzucht) of op de aanwezigheid van een gif.

Weg: bij diepe dwarslijnen die niet verdwijnen, kan je een afspraak maken voor een check-up bij een internist, een specialist voor inwendige ziektes.

 

Bron: Libelle, beeld: Shutterstock

 

Verzorg je nagels met deze gemakkelijke tips: 

bron: https://www.libelle.be/mooi/doe-de-nagelcheck-up/?utm_source=messagent&utm_medium=email&utm_campaign=20160911_libelle_top10&utm_content=Dit+vertellen+je+nagels+over+jouw+gezondheid&SCU=2754053&SMB=931301&hkey=5bf99b6312d57bcc2684d78446713100