reishi-sinaasappelcakejes

bron: https://kruidigleven.be/blog/recepten/reishi-sinaasappelcakejes/

De laatste tijd ben ik veel aan het experimenteren met reishi (Ganoderma lucidum), een paddenstoel die in oosterse landen al eeuwen bekend staat als adaptogeen. Dat wil zeggen dat het een plant/kruid/in dit geval: paddenstoel is, die de algemene weerstand van je lichaam versterkt doordat hij inwerkt op de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as. In mensentaal wil dat zeggen dat deze categorie van planten je weerbaarder maakt tegen allerlei vormen van stress, waardoor ze ook een algemeen gunstig effect hebben op je weerstand tegen ziekten én je er meer energie door krijgt.

Adaptogenen zijn niet het soort planten waarmee je eens een kuurtje doet van drie weken en daarna gewoon weer stopt. Hun effect is cummulatief. Vergelijk het met sporten: drie weken aan een stuk elke dag gaan wandelen en voor de rest van het jaar geen lichaamsbeweging meer doen, gaat veel minder voor je gezondheid betekenen dat drie keer per week gaan wandelen heel het jaar door. Zo ook voor reishi.  Vandaar dat ik zoveel mogelijk manieren zoek om deze paddenstoel, die je in poederextract kan kopen, te verwerken in voedsel. Ik doe het al vaak in warme chocolademelk, of in havermoutpap  en nu dus ook in deze cakejes.

Wat het je nodig? (voor 12 cakejes)

230 g boter (goei boter, voor alle duidelijkheid. Ik schrik ervan hoeveel mensen margarine ook boter noemen.)

140 g mascobado oersuiker

230 g rijstmeel

4 eieren

geraspte schil van een bio sinaasappel

sap van een halve sinaasappel

10 gram reishi poeder

1 tl kaneel

1/2 tl kardemom

1/4 tl vanillemerg

snuifje zeezout

Hoe maak je het?

Mix de boter samen met de geraspte sinaasappelschil en klop er dan de oersuiker onder. Mix er één voor één de eitjes onder.

Roer in een andere kom het meel, de kruiden en het zout onder elkaar en doe dit meelmengsel voorzichtig onder het boter-suiker-ei-mengsel. Schep het deeg in cupcakevormpjes en bak op 180° gedurende ongeveer 25 minuten. Smakelijk!