Liefde voor voeten

Liefde voor voeten, als voetverzorger is dat 'n vereiste. Hierna volgt een leuke blog over liefde voor voeten. De site zelf is van huidopleiding.nl en ook daar vind je nog vele interessante onderwerpen over huidverzorging. Ik heb dan ook de website genoteerd in mijn links.

Ik heb een liefde voor voeten. Dat komt denk ik omdat mijn voeten mij brengen waar ik wil zijn.

Deze liefde deel ik met de voetzorgverleners. In de medische wereld zijn er beduidend minder concurrenten. In richtlijnen lijkt het alsof je lichaam boven de enkel stopt. In de reumatologie richtlijnen vind je weinig terug over voeten en in de dermatologie hebben we een hele mooie richtlijn hand eczeem. Waar blijven die voeten dan?

Hetzelfde gebrek aan interesse merk ik ook als we kijken naar de kleine kwalen zoals we die zo eufemistisch noemen. Een van die kleine kwalen die toch groot verdriet geven zijn de schimmelnagels.

Reikhalzende had ik uitgekeken naar de update van de NHG-standaard dermatomycosen. Ik had gehoopt interdisciplinaire aanbevelingen over diagnostiek en behandeling van schimmelnagels te vinden. In update zijn de huisartsen, terecht, terughoudend met behandeling van schimmelnagels en dus ook de diagnostiek hiervan.

Ontwerp zonder titel (79)
De terughoudendheid van de huisartsen en dermatologen om schimmelnagels te behandelen is goed te begrijpen. Een schimmelnagel moet, voor een goed effect, behandeld worden met medicijnen. Dit omdat lokale middelen niet diep genoeg in de nagelplaat kunnen doordringen. Er zijn drie uitzonderingen: een oppervlakkige witte onychomycose, een beperkte distale onychomycose en een onychomycose bij kinderen. Bij kinderen is de kans op slagen groter omdat zij dunne en snelgroeiende nagels hebben.

De vraag is of alle schimmelnagels behandeld moeten worden met tabletten zoals itraconazol en terbinafine. Het zijn langdurige behandelingen met een kans op bijwerkingen en een relatief lage kans op succes. De effectiviteit van de behandeling van schimmelnagels aan de voeten met itraconazol en terbinafine is tussen de 60-80%. De kans op succes is lager bij oudere mensen, bij patiënten met een trage nagelgroei, bij patiënten die immunosuppressie gebruiken en bij patiënten met diabetes mellitus en arteriosclerose. Bij deze patiënten kan niet voldoende medicijn in de nieuw gevormde nagelplaat terecht komen om de schimmels te doden. Ook is de kans op slagen veel kleiner tot bijna niet bestaand als meer dan 50% van de nagelplaat aangetast is, de zijkanten van de nagels aangetast zijn of een dikke laag kruimelige nagel onder de nagelplaat aanwezig is.

Schimmelnagels kunnen klachten geven en kunnen cosmetische heel storend zijn. Maar als de huisartsen en dermatologen terughoudend zijn met medicijnen wat hebben we dan nog verder te bieden?

schimmelnagels aan de voeten
Er zijn diverse huismiddelen die claimen schimmelnagels te genezen. Enkele onderzoeken hebben echter aangetoond dat dit niet klopt. Als een middel niet geregistreerd is als geneesmiddel of als medisch hulpmiddel dan is deze claim in strijd met de wetgeving.

Er zijn op de markt enkele medische hulpmiddelen tegen onychomycose. Omdat de werking hiervan niet wetenschappelijk onderbouwd is zoals voor geneesmiddelen, doet de NHG standaard hier geen uitspraken over. Maar dat betekent niet dat ze niet werken als ze op de juiste manier gebruikt worden in combinatie met de juiste voorzorgsmaatregelen en nagelzorg door een pedicure.

Een uitgebreide inventarisatie onder pedicures in de besloten Facebook Groep toont dat er allerlei behandelingen en adviezen in de voetzorgwereld zijn. We zijn ook tot de conclusie gekomen dat er enige diversiteit bestaat en dat er nog werk aan de winkel is om een goed zorgpad voor deze zorg te maken. Dat zou ik een leuke uitdaging vinden!

bron: huidopleiding.nl