Wanneer je lichaam nee zegt

Ik ben sinds 2017 voetreflexologe en ondertussen heb ik zo mijn eigen draai aan voetreflexologie gegeven. Ik start altijd met een aantal geuren waar mijn cliënt eentje van moet kiezen. Heel veel mensen kijken daar van op maar doordat hun lichaam onbewust een bepaalde voorkeursgeur heeft dan krijg ik een richting waarnaar ik moet werken. Dit is geen magie, alleen zijn we enorm vervreemd van de natuur door de jaren heen. We hebben ons zodanig toegelegd op wetenschappelijke feiten dat we vergeten te luisteren naar ons eigen lichaam. Ieder lichaam geeft signalen, alleen niet iedereen kan deze erkennen. Deze visie is geen nieuw gegeven. Deze is al door meerdere mensen bestudeerd en hieronder 2 voorbeelden:

Tip 1:

Wanneer je lichaam nee zegt

Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid

Auteur: Gabor Mate

 

Gabor Maté houdt ons in 'Wanneer je lichaam nee zegt' ('When the Body says No') een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS.

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: als het lichaam nee zegt ...

 

Tip 2:

Christiane Beerlandt - De Sleutel tot zelfbevrijding

Christiane Beerlandt heb ik leren kennen via mijn leerkracht. Voor mij is de basis dat we moeten leren omgaan met ons lichaam terug en zoals het in volgende beschrijving van Wikipedia ook staat: Het is steeds Christiane Beerlandt haar bedoeling geweest te stimuleren tot meer zelfkennis, bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Beerlandts eerste en dikste boek, de Sleutel tot Zelf-Bevrijding (1436 pagina’s), is een encyclopedie van de psychosomatiek. Het boek beschrijft 1300 ziekten en kwalen met hun psycho-emotionele kernoorsprong en diepere betekenissen. Het doel van dit boek is het duidelijk maken dat ziekten symptomen zijn van symptomen die in de psyché verborgen liggen en die wij door diep in ons zelf te kijken kunnen achterhalen. Christiane Beerlandt stelt met nadruk dat zij geenszins gekant is tegen de reguliere geneeskunde, maar dat het van belang is tegelijk met de medische behandeling ook de psyche-emotionele ondergrond van een kwaal te bekijken. In die zin geldt ziekte als een signaal. Naast dit lijvige werk schreef Beerlandt de Hoorn des Overvloeds, over de psychologische patronen die ten grondslag liggen aan een spontane trek in bepaalde voedingsmiddelen. Zie bibliografie voor het overige werk.

Beerlandt heeft zich in haar boeken en tijdens haar lezingen steeds sterk gemaakt voor de inherent innerlijke kracht die in elk mens aanwezig is. Volgens Beerlandt hebben wij allen een Levenskracht die wil groeien en gekend wil worden, maar worden wij door opvoeding, overtuigingen en misconcepties vervuld van het idee dat wij aan vele zaken niets kunnen doen. Dit noemt zij de Tegenkracht in ons die regelrecht tegen een vervuld leven indruist. Het is steeds Beerlandts bedoeling geweest haar medemens te stimuleren tot meer zelfkennis, bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. 

Christiane Beerlandt werd naar eigen zeggen geboren met een talent om ‘zich zeer diep psychologisch in mensen in te voelen’. Een tijd lang dacht zij dat iedereen dit vermogen bezit, zich onbewust van haar speciale gave. Beerlandt studeerde aanvankelijk kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Alle illustraties in haar werk zijn van de hand van de auteur. Zeer begaan met het lot van dieren, zette zij zich in voor het hormoonvrij maken van diervoer samen met de Vlaamse Europarlementariër Jaak Vandemeulebroucke. In de tachtiger jaren had zij een natuurvoedingswinkel in de Christinastraat te Oostende waar mensen haar vaak om raad vroegen. Toen het haar duidelijk werd dat zij een gave had, besloot zij die volledig te benutten en zo begon zij haar levensmissie als schrijfster.