Blootvoets lopen: Is dat goed of slecht voor de voeten?

Blootvoets lopen. Kinderen doen het nog heel vaak maar worden er vaak op aangemerkt om die schoenen aan te doen. Maar doen we er goed aan om telkenmale te gaan herhalen om die schoenen aan te doen. We gaan kort de voordelen van blootvoets overlopen maar zoals met vele zaken is er een 'maar'. Wie zich hierin wil verdiepen kan dat in de verschillende artikels die ik online vond.

Er is 1 zaak die zeker vast staat nl. dat schoeisel vaak een oorzaak is van voetproblemen. Daar gaan de believers van barefoots lopen prat op. Ook in het hardloopcircuit zijn er tal van schoenen uitgebracht met als bedoeling om met een minimale schoen te gaan lopen. Blootvoets lopen zorgt er namelijk voor dat de voet meer moet afwikkelen en dus meer spieren aan het werk zet. Dit is voor kinderen zeer belangrijk om deze spieren te laten ontwikkelen en ook voor sporters waar alle spieren moeten samenwerken om tot prestaties te kunnen leiden. Ook de tenen worden terug gebruikt wanneer je op blote voeten loopt. Vaak adviseer ik aan mijn klanten om hun tenen in beweging te brengen zodoende ze niet 'stijf' worden en de mobiliteit gaan beperken. Ook in het kader van de voetreflexologie zou ik persoonlijk adviseren om binnenshuis blootvoets of op minimaal schoeisel (bv. kousen) te gaan lopen omdat in je voet tal van energiebanen eindigen en starten en zo kunnen ze de spanning laten wegebben. Als ik voetreflex geef doe ik dit ook altijd zonder schoeisel om de energie naar de aarde te kunnen  leiden.

Alleen op kousen of blote voeten dan maar? Echter hier komt de 'maar'. Voor kinderen en adolescenten zonder voetproblemen is dit zeker aan te raden. Buiten is dat echter niet altijd praktisch (asfalt, stenen, …) alhoewel dat een leuke wandeling met de voeten in de zee/zand of gras zeker aangenaam kan aanvoelen. Mensen met een verminderde gevoeligheid aan hun voeten moeten dan weer oppassen. Deze gevoeligheid kan meerdere oorzaken hebben zoals de leeftijd, diabetes, probleem met zenuwbanen/vaatbanen, …. Bij deze groep is het blootvoets lopen af te raden omdat de kans op verwonding te groot is.

Sporten? Ikzelf als sporter zou het niet doen in het kader van een lange duurloop maar sommige mensen hebben daar baat bij. Ik denk vooral dat je hierin niet mag overdrijven en dit opbouwen. Ons lichaam is dit niet meer gewoon. Daarnaast is de omgeving niet altijd voorzien om daar blootvoets op te gaan lopen: teveel asfalt, afval in gras, ….

Ik hoop met deze blog mensen hierop attent te maken dat blootvoets lopen - zeker voor kinderen - en vooral binnenshuis een hele goede voetentraining is maar iedereen dient ook zeker zijn eigen lichaam aan te voelen en zelf de overweging te maken. Het is altijd wel een leuke afsluiter na een training of in looptermen gezegd: 'als cool down'.
Wenst er iemand zijn persoonlijk verhaal hieromtrent te vertellen: dit kan door mij te contacteren met je verhaal.