Schoenentips

Schoenen, je hebt ze in allerlei maten en gewichten maar dewelke zijn de beste voor jou? Hieronder enkele tips om de ideale schoen te vinden:

A/ Shop nooit alleen:

Samen shoppen is niet alleen leuker het is ook beter als je minder gevoel aan je handen en voeten hebt. Een ander woord hiervoor is neuropathie en dit komt vaak voor bij diabetes maar ook bij mensen van hoge leeftijd.

Koop schoenen in de middag want veel mensen hebben last van wat oedeemvorming die verergerd naar het einde van de dag toe. Op deze manier koop je geen schoenen die te nauw komen te zitten.

 

 

 

 

B/ Koop de juiste pasvorm: lengte, breedte, hakhoogte, tenen niet te krap moet op je voet voorzien zijn. Een voettekening kan je hierbij helpen. Teken iedere keer je voet op papier want voeten wijzigen nl. Pas de schoenen altijd in staande houding. Bij staan zijn de voeten altijd langer dan bij zitten. Dit komt door het gewicht wat de voet draagt. Loop ook op de schoenen in de winkel rond. Fixeer je ook niet op de maat want ieder merk heeft afwijkende maten en pas altijd beide schoenen daar ook je voeten kunnen afwijken tegenover elkaar. 

Hakhoogte en hakbreedte: de hakhoogte moet zodanig zijn dat de kuit ontspannen is. De maximale hakhoogte mag 3 cm zijn. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat. Pas je schoen geleidelijk aan: als je jarenlang hoge hakken hebt gedragen, mag je plots niet naar platte schoenen gaan. Dan is voor jou een goede hakhoogte een 2-tal vingers kleiner dan je huidige hakhoogte.

Bekijk ook de zolen: voldoende demping, vooraan soepeler, indien je aangepaste zolen hebt,  neemt deze mee. Ook deze dienen aangepast te worden min. 2 jaarlijks. In de lengterichting is er geen torsie toegelaten. Buigzame onderzool, bij voorkeur rubber. Rubber geeft meer schokdemping en grip

C/ Let op het materiaal van de schoen: Zorg voor een goede aansluiting op de wreef, liefst een vetersluiting. De sluiting mag niet knellen of irriteren. Let op dat er geen stiksels, naden of versieringen op/in de schoen lopen over pijnlijke plekken op uw voet. Stiksels, naden en versieringen geven niet mee en worden dus ook niet soepeler. Voel met de hand in de schoen om te constateren of de schoenen daar voldoende glad zijn afgewerkt. Koop bij voorkeur een lederen schoen. Leer zorgt voor een goede ventilatie, laat zich gemakkelijk vormen en is duurzaam. De schoen dient ook gesloten te zijn achteraan zodat je goed vast zit. 

D/ Hoe je schoenen verzorgen: zorg dat schoenen voldoende verlucht worden. Bij voorkeur dit iedere dag dezelfde schoenen dragen en indien toch zo ze niet in een gesloten kast plaatsen maar open en bij voorkeur buiten (of in de zon). Dit in het kader van preventie naar schimmels. Controleer ook dagelijks de schoenen op oneffenheden voor ze worden aangedaan. 

E/ Pas je schoen aan je activiteit: een sportschoen dient om te sporten, wandelschoenen om te wandelen. Iedere schoen heeft zijn bijzonderheden aangepast aan de activiteit.