Voeten: wie loopt welk risico?

De voeten moeten elke stap opvangen en bij joggers zijn dat er nog meer dan bij niet-joggers. Welke risico's lopen de voeten bij het opvangen van al die schokken? Wat zijn de gevaren en wat zijn de oplossingen?

1/ Schimmels: de vijanden van de voet

2/ Wratten

3/ Voettrauma's

4/ Allergieën

1/ Schimmels: de vijanden van de voet

Schimmelinfecties komen vaak voor ter hoogte van de voeten door het transpireren in loopschoenen en kleine traumata. De behandeling van die kwaaltjes bestaat uit schimmelwerende geneesmiddelen en antibiotica.
Een aantal tips om infecties te voorkomen:

  • Blijf niet rondlopen met vochtige kousen;
  • Kies voor synthetische kousen;
  • Verlucht uw sportschoenen regelmatig. Ideaal is dat u twee paren sportschoenen hebt en dat u om de dag kunt wisselen;
  • Droog uw voeten zorgvuldig af na elke douche of bad. Vergeet ook niet de ruimte tussen uw tenen te drogen.

2/ Wratten

Lopen bevordert het optreden van wratten ter hoogte van de voeten niet, maar wratten kunnen bijzonder hinderlijk zijn voor joggers. Bovendien zijn ze soms moeilijk op te sporen omdat ze verward worden met eelt en likdoorns waarvan het optreden bevorderd wordt door microtraumata. Bovendien kunnen wratten bovenop eeltknobbeltjes groeien. De voeten moeten goed in de gaten gehouden worden en in geval van probleempjes moet u een arts raadplegen. De behandelingen?
Vloeibare stikstof, chirurgie of lasertherapie.

3/ Voettrauma's

Letsels aan de nagels zijn een vaak voorkomend euvel. Bovendien kunnen ze voor kleine bloedingen zorgen, ook al zijn die doorgaans niet ernstig, noch pijnlijk.
Blaren aan de voeten zijn een klassieker en kunnen bijzonder hinderlijk zijn. Ze kunnen voorkomen worden door kousen en schoenen te dragen die perfect passen en geschikt zijn voor het sporten. Er bestaan ook producten die bij regelmatig gebruik de huid sterker kunnen maken.
Pseudo-chromydrose is een hematoom onder de huid ter hoogte van de hiel. Het is te wijten aan microblessures. Het komt ook voor bij andere sporters zoals basketters.
Een ander trauma dat kan optreden zijn purpura, kleine huidbloedingen die gepaard gaan met rode vlekjes op de huid.

4/ Allergieën

Het optreden van huidallergieën komt makkelijker voor bij joggers. Dat is bijvoorbeeld het geval met contacteczeem door een gevoeligheid voor de lijm die gebruikt wordt bij het maken van sportschoenen.
Joggers kunnen ook overgevoelig zijn voor producten voor voetverzorging.
Het risico op inspanningsurticaria is niet zo groot. De preventie bestaat vooral uit het niet eten tijdens de uren die aan de fysieke inspanning vooraf gaan en dat omdat er een kruisallergie kan zijn met een of ander voedingsmiddel.

bron: http://www.e-gezondheid.be/voeten-wie-loopt-welk-risico/2/actueel/725